Na szkoleniu z innowacyjnego wykorzystania nowoczesnych urządzeń w kuchni obserwowaliśmy niesamowitych szefów z Shuum Boutique Wellness Hotel – Wiktora Ignaczaka i Piotra Buryło, którzy zaprezentowali nam:
– PacoJet – maszynę służącą do ucierania zmrożonych mas na lody i sorbety; próbowaliśmy sorbetu z czerwonych owoców i lody z belgijskiej czekolady oraz nauczyliśmy się sposobu wykonania formy serwowania nazywanej quenelle;
– Thermomix – wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, dzięki któremu przygotowano zieloną oliwę do garnirowania dań i przekąsek;
– pakowarkę próżniową – urządzenie do jedno – lub wieloporcjowego pakowania żywności oraz kompresowania produktów; obejrzeliśmy kompresowanie kawałków arbuza w marynacie z octu balsamicznego i miodu;
– cyrkulator sous vide- urządzenie do gotowania niskotemperaturowego, w którym pierś kaczki gotowana była w temperaturze 68 stopni Celsjusza przez 20 minut;
– smoking gun – mikrowędzarkę do porcjowego podwędzania produktów lub gotowych przystawek, z pomocą którego Szefowie przygotowali podwędzany tatar wołowy;
– syfon do bitej śmietany – obserwowaliśmy jak można za jego pomocą podać pienistą zupę borowikową.
Szkolenie zorganizowała p. Kasia Olszak.