„Niech będzie chleb”- Dzień Chleba u Zawodowców

„Niech będzie chleb”- Dzień Chleba u Zawodowców

Światowy Dzień Chleba obchodzony jest w dniu 16 października każdego roku. Datę tę wybrano ze względu na przypadającą w tym dniu rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, która powstała w 1945 roku, aby zwalczać głód na świecie.

Mottem organizacji jest łacińska maksyma „Fiat Panis”, co oznacza „Niech będzie chleb”. Światowy Dzień Chleba jest jednocześnie Światowym Dniem Żywności.

Światowy Dzień Chleba został ustanowiony w 2006 roku przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników w Kanadzie*. 


Okrągły i podłużny, biały i razowy, z foremki, na zakwasie i z chrupiącą skórką. U nas – król polskiego stołu – CHLEB- obchodził swoje święto 18 października. Nasi Zawodowcy – uczniowie uczący się zawodów: piekarz, cukiernik, kucharz, nie zapominają o Święcie Chleba!

Uczniowie klas drugich wraz ze swoim nauczycielami z tej okazji przygotowali pyszne i pożywne kanapki dla całej społeczności szkolnej. Obchody tego dnia nie odbyłyby się bez stale współpracujących z nami zakładów, którym serdecznie dziękujemy: Piekarni-Cukierni „NIZIOŁ” w Kołobrzegu, Zakładowi Piekarniczo-Cukierniczemu „ABR Wierzbowscy”, Piekarnia „Na Ogrodach” w Kołobrzegu, Zakładowi Ciastkarsko-Piekarskiemu „Mielnik” w Kołobrzegu.

Było kolorowo i przepysznie!

*Źródło: https://www.twinkl.pl/event/swiatowy-dzien-chleba-2024

Skip to content