17 stycznia 2023 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty dla nauczycieli pn. Nowoczesne urządzenia w gastronomii. Pan Tadeusz Kisiel i Pani Katarzyna Olszak – nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych poprowadzili szkolenie (w formule warsztatów) dla nauczycieli, w trakcie którego zaprezentowali nowoczesny sprzęt i urządzenia, przy pomocy którego pracuje nasza młodzież podczas zajęć w pracowni gastronomicznej.
Na szczególną uwagę zasługuje obecny w Polsce od niedawna Heinzelmann Chef-X – profesjonalny sprzęt, który został specjalnie zaprojektowany do radzenia sobie z ekstremalnym użytkowaniem w kuchni restauracyjnej. Został opracowany tak, aby wytrzymać ciągłą, codzienną pracę. Sprawia, że procesy przygotowywania i gotowania są szybsze i bardziej spójne niż kiedykolwiek wcześniej*.
Chef-X w trakcie warsztatów pomógł zdecydowanie szybciej przygotować pyszne puree z marchewki. Techniką sous vide – w zamkniętych próżniowo workach w ściśle kontrolowanej temperaturze – został przyrządzony łosoś oraz filet z piersi kurczaka. Dzięki tej technice produkty miały delikatną strukturę, a hermetyczne warunki zapobiegły utracie aromatu i bogatych walorów smakowych.
Kolejne urządzenie Smoking gun – czyli pistolet wędzarniczy – nadał naszemu łososiowi niesamowitego aromatu. Nie dość, że było ciekawie, to było przepysznie!
*Źródło informacji – https://heinzelmann.pl/