17 stycznia 2023 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty dla nauczycieli pn. Nowoczesne urządzenia w gastronomii. Pan Tadeusz Kisiel i Pani Katarzyna Olszak – nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych poprowadzili szkolenie (w formule warsztatów) dla nauczycieli, w trakcie którego zaprezentowali nowoczesny sprzęt i urządzenia, przy pomocy którego pracuje nasza młodzież podczas zajęć w pracowni gastronomicznej.
Na szczególną uwagę zasługuje obecny w Polsce od niedawna Heinzelmann Chef-X – profesjonalny sprzęt, który został specjalnie zaprojektowany do radzenia sobie z ekstremalnym użytkowaniem w kuchni restauracyjnej. Został opracowany tak, aby wytrzymać ciągłą, codzienną pracę. Sprawia, że procesy przygotowywania i gotowania są szybsze i bardziej spójne niż kiedykolwiek wcześniej*.
Chef-X w trakcie warsztatów pomógł zdecydowanie szybciej przygotować pyszne puree z marchewki. Techniką sous vide – w zamkniętych próżniowo workach w ściśle kontrolowanej temperaturze – został przyrządzony łosoś oraz filet z piersi kurczaka. Dzięki tej technice produkty miały delikatną strukturę, a hermetyczne warunki zapobiegły utracie aromatu i bogatych walorów smakowych.
Kolejne urządzenie Smoking gun – czyli pistolet wędzarniczy – nadał naszemu łososiowi niesamowitego aromatu. Nie dość, że było ciekawie, to było przepysznie!
![](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2023/01/325820982_930239531718917_1374083412922453226_n-1.jpg)
![](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2023/01/326048840_751601349201471_5262540030360354013_n-1.jpg)
![](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2023/01/326233722_923552968812189_5092841166290937391_n.jpg)
![](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2023/01/326245098_1574833599605497_2498334859498452838_n-1.jpg)
![](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2023/01/DSC07992-1.jpg)
![](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2023/01/DSC08031-1.jpg)
*Źródło informacji – https://heinzelmann.pl/