W dniach 12-13 marca 2024 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu odbył się VIII Ogólnopolski Turnie Kucharski. W Turnieju wzięło udział 11 uczestników z 5 województw.
Z wielką radością informujemy, że uczeń klasy II Branżowej Szkoły I stopnia Bartosz Sokołowski zajął w tegorocznej edycji Turnieju zaszczytne, III miejsce.
Tematem tegorocznego turnieju była „Wieprzowina i jej przetwory”. Zadania konkursowe składały się z quizu ogólnego, quizu tematycznego oraz zadania praktycznego – przygotowania potrawy z wieprzowiny. Bartek przyrządził polędwiczkę na puree kalafiorowym z espumą z borowików.
Nasz uczeń został przygotowany do Turnieju przez Pana Przemysława Stańka szefa kuchni Hotelu Seaside Park w Kołobrzegu oraz nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych Panią Kasię Olszak.
Bartosz Sokołowski otrzymał również wyróżnienie za kreatywność potrawy konkursowej.