W dniach 12-13 marca 2024 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu odbył się VIII Ogólnopolski Turnie Kucharski. W Turnieju wzięło udział 11 uczestników z 5 województw.
Z wielką radością informujemy, że uczeń klasy II Branżowej Szkoły I stopnia Bartosz Sokołowski zajął w tegorocznej edycji Turnieju zaszczytne, III miejsce.
Tematem tegorocznego turnieju była „Wieprzowina i jej przetwory”. Zadania konkursowe składały się z quizu ogólnego, quizu tematycznego oraz zadania praktycznego – przygotowania potrawy z wieprzowiny. Bartek przyrządził polędwiczkę na puree kalafiorowym z espumą z borowików.
Nasz uczeń został przygotowany do Turnieju przez Pana Przemysława Stańka szefa kuchni Hotelu Seaside Park w Kołobrzegu oraz nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych Panią Kasię Olszak.
Bartosz Sokołowski otrzymał również wyróżnienie za kreatywność potrawy konkursowej.
![Bartosz z szefem kuchni Hotelu Seaside w Kołobrzegu](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2024/03/432218612_906785148119822_4231770363642862484_n-682x1024.jpg)
![Bartosz z jurorem Turnieju](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2024/03/432381635_908544431277227_4134385916233966710_n-747x1024.jpg)
![Medal za III miejscu w VIII Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim Poznań '2024](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2024/03/431898962_1615050642592051_3269397764859466316_n-768x1024.jpg)
![Bartosz z Jurorem w trakcie zadania praktycznego podczas turnieju](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2024/03/432252587_908544354610568_1133438409853889769_n-760x1024.jpg)
![Bartosz trzymający statuetkę Turniejową](https://zs2kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2024/03/430087208_909190544545949_8309163773770332922_n-768x1024.jpg)