Nie dali sobie w kaszę dmuchać!                              Kolejny sukces w Ogólnopolskim Turnieju

Nie dali sobie w kaszę dmuchać! Kolejny sukces w Ogólnopolskim Turnieju

Maksymilian i Denys- uczniowie klas trzecich Branżowej Szkoły I stopnia zaprezentowali swoją wiedzę i umiejętności na Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim.

Wyniki Turnieju jasno pokazują, że warto swoją pasję szlifować w Branżówce, bo przygotowanie, kompetencje i talent naszych Uczniów liczą się w kraju!

Konkurencja była duża. Chłopaki zaserwowali Jurorom pełen wachlarz – smykałkę, kompetencje, wprawę i predyspozycje. Efekt?

Maksymilian zdobył IV miejsce oraz nagrodę za kreatywność! Należy zaznaczyć, że Laureatami tego Turnieju Kucharskiego zostają uczestnicy, którzy uzyskując najwyższe noty zajmują od 1 do 6 miejsca w rankingu.

Denysowi też poszło świetnie. Bardzo dobrze poradził sobie z zadaniami w części teoretycznej  – zdobył wymaganą liczbę punktów. Ważną, jak nie najważniejszą nagrodą w Turnieju, którą zdobyli Maksymilian i Denys, jest zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego.

To już kolejna, IX edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego, w którym zmagają się kucharze-adepci, a który organizowany jest przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu. Tegoroczna edycja odbyła się w dniach 18-19 marca 2025 r., a tematem Turnieju były „Podroby drobiowe i mięso drobiu w towarzystwie kaszy”.

W części teoretycznej Turnieju Uczestnicy zmierzyli się z quizami: tematycznym, ogólnym i zadaniami praktycznymi. Quiz tematyczny dotyczył zakresu materiału (drób, podroby i kasze – przykładowe zagadnienia: charakterystyka towaroznawcza, skład chemiczny i wartość odżywcza, sprzęt i urządzenia, potrawy z udziałem składnika głównego, dodatki do wyżej wymienionych potraw i inne), natomiast w ramach  quizu ogólnego należało odpowiedzieć na pytania z wiedzy ogólnej dotyczącej zawodu kucharza i wykonać zadanie praktyczne z ogólnej wiedzy o zawodzie.

W części praktycznej Uczestnicy musieli było przygotować danie główne z obowiązkowych składników: podrobów drobiowych, mięsa drobiowego i kaszy  (waga porcji 180-220 g), liczba porcji  – 5 talerzy (w tym jeden do ekspozycji; potrawy eksponowane były na talerzach o średnicy 26 cm).

Jak widać – łatwo nie było. To Turniej, w którym liczy się profesjonalizm!

Serdecznie dziękujemy i gratulujemy Szefom kuchni, którzy przygotowywali Uczniów na zajęciach praktycznych: Grzegorzowi Nowickiemu – Szefowi Kuchni Hotelu Aquarius SPA w Kołobrzegu za przygotowanie Maksymiliana i Przemysławowi Stańkowi – Szefowi Kuchni Diune Hotel w Kołobrzegu za przygotowanie Denysa. W szkole do turniejowych zmagań Uczniów przygotowywała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych – Katarzyna Olszak.

Źródło informacji dotyczącej Turnieju: https://www.zsps.poznan.pl

Skip to content